"DIASPORA de la A la Z" - Romanii din Huelva




Sunt Emanuela Popa, o persoana ca oricare alta care traieste in orasul Huelva, Spania.
Am ajuns aici acum vreo 10 ani cu prímele grupuri de romani care veneau sa munceasca la capsuni. Am ramas aici ca multi altii. Ca majoritatea celor stabiliti aici nu mai lucrez de mult timp la camp. Acum am deschis o gradinita pentru copii de 0 la 3 ani si sper sa fie o afacere prospera.
Majoritatea celor ce traiesc aici deja au renuntat demult la colectarea capsunelor ci si-au facut o viata noua . Chiar si din cei care veneau numai pentru a lucra la camp, cu timpul au inceput sa lucreze in alte domenii: unii si-au facut firme sau lucreaza pe cont propriu, altii lucreaza in constructii sau turism iar parte dintre ei lucreaza ingrijind persoane sau facand curatenie. Sunt si multi romani(ce) care studiaza la universitatea de aici.
Din cei care lucreaza la capsuni in realitate au ramas foarte putini,o “specie “ pe cale de disparitie si cu multa cautare: Spaniolii proprietari de campuri spun clar: vrem romani! Si sincer numai pentru ca sunt pesoane serioase care se tin de cuvant si nu ii lasa balta la mijocul campaniei sau in perioada de varf( cum fac muncitorii spanioli). In plus romanii au si o buna productivitate. Intr-un cuvant aici sunt multumiti cu ai nostrii.
Aici fiecare are o ruda sau un vecin roman. Eu spun cu mandrie: sunt romanca! Si va asigur ca nimeni un ma asociaza cu tiganii care stau in campamente ilegale sau cu cei care cersesc la colt de strada. Aici romanii ne simtim integrati, ne cunoastem intre noi, mergem duminica la biserica (romaneasca ortodoxa)si, cu ajutorul lui Dumnezeu, avem o viata normala aici…
Un sat din provincia Huelva,Lepe s-a infratit cu localitatea romaneasca Fetesti, datorita respectului si pretuirii pe care le-o poarta proprietarii de ferme de capsuni de aici, romanilor.





Delegatia romano- spaniola viziteaza o ferma din Lepe unde lucreaza romani.De la stanga la dreapta: primarul din Lepe, primarul din Fetesti, viceprimarita din Lepe.






Romance dansand Seviliana.






De la stanga la dreapta: Presedinta asociatiei de romani din Lepe, primarul din Fetesti, secretara provinciala a organizatiilor non guvernamentale si emigratiei(yo), primarul din Lepe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!