Ileana Sărăroiu



Ileana Sărăroiu, născută Elena Sărăroiu (n. 25 septembrie 1936, Valea Voievozilor, Dâmbovița — d. 13 mai 1979, Unirea, Călărași), a fost o solistă munteancă de folclor muzical, recunoscută pentru frumusețea copleșitoare a cântecelor sale, cât și pentru ținuta scenică și expresivitatea interpretării. O combinație rară, bucurându-se deopotrivă de o voce frumoasă și de măiestrie artistică izvorâtă din sensibilitatea ființei sale, Ileana Sărăroiu, la fel ca Maria Tănase sau Maria Lătărețu, este considerată o voce nemuritoare a cântecului românesc. A abordat exemplar genuri muzicale diverse: cântecul popular, romanța profundă sau muzica de petrecere de calitate. Pe parcursul întregii sale cariere, și-a îmbogățit repertoriul cu cântece populare de la poalele munților Bucegi și Făgăraș. Le-a numit interpretele sale preferate pe Maria Tănase, Ioana Radu și Rodica Bujor.

Artista debutează la Casa de Cultură din Târgoviște. După absolvirea Școlii populare de artă pleacă la București. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”. Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece și dansuri al D.G.S.M. și Ansamblului Aviației, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia”. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord.

Cântă la câteva restaurante bucureștene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental).

Face numeroase turnee în țară și în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române și își imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord și la Radio.

Se stinge din viață neașteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călărași, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral[2]. Este înmormântată la Cimitirul Sfânta Vineri din București.

( http://www.acasatv.ro/ - http://ro.wikipedia.org/ )

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!