Institutul de Geofizică din Kiev: "Va avea loc un seism puternic în zona Vrancea"

Institutul de Geofizică S.I.Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei prognozează că mai multe cutremure de pământ vor zdruncina în timpul apropiat teritoriul ucrainean, a relatat la începutul acestei săptămâni postul de televiziune ucrainean "24 kanal", citat marţi şi miercuri de ziarul Segodnia şi portalul LigaBiznesForm.
Principala ameninţare vine din regiunea seismică activă numită "zona Vrancea", masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care generează periodic mişcări puternice ale scoarţei terestre la mare adâncime - au specificat canalele media citate.
Cutremure de acest gen au avut loc în 1940, 1977, 1986 şi 1990. Acestea au fost resimţite şi în Ucraina şi chiar şi în Rusia, în particular la Moscova şi Sankt-Petersburg, scrie Segodnia.

"De mult timp nu au fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetiţie se apropie de final, de aceea putem să ne aşteptăm, în principiu, că astfel de cutremure se vor resimţi şi pe teritoriul nostru. Seismele din zona Vrancea comportă un pericol major pentru clădirile foarte înalte din cauza vibraţiilor de înaltă frecvenţă", a declarat directorul adjunct al Institutului de Geofizică S.I.Subbotin, Aleksandr Kendzer.

În general, cutremurele sunt extrem de periculoase pentru obiective cum ar fi digurile şi podurile, ce riscă să fie distruse, scrie Segodnia.

Potrivit ziarului citat, în genere, oamenii de ştiinţă prevăd că Ucraina va fi zdruncinată în limita a 7 grade pe scara Richter şi numai locuitorii Crimeii ar trebui să-şi facă mai multe griji, pentru că este posibil ca seismul să aibă în peninsulă o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.
Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu a dezminţit, miercuri, afirmaţia oficialilor Institutului de Geofizică S.I.Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei, care prognozează, în zona Vrancea, un cutremur de pămând foarte puternic.

http://www.infoportal.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!