Sfaturi pentru rinichi sănătosi

Cea mai frecventă afecţiune renală este litiaza, adică formarea de nisip sau aşa-zise "pietre" la rinichi. Specialiştii spun că se poate evita uşor formarea pietrelor la rinichi prin creşterea diurezei.

Rinichii sînt "staţia de epurare" a organismului, pentru că rinichii curăţă sîngele, prin eliminarea reziduurilor şi a excesului de apă. În acelaşi timp, rinichii menţin echilibrul potasiului şi al sodiului în sînge, reglează tensiunea arterială prin secreţia de renină (enzimă cu efect hipertensiv, eliberată de celulele renale). Iată cîteva măsuri pentru păstrarea acestui echilibru.

• În cazul în care structura chimică a calculilor este cunoscută, dieta trebuie adaptată în funcţie de această structură. Dacă este vorba despre calculi de natura oxalică, aportul de proteine animale trebuie restrîns. Vor fi evitate brînzeturile tari (caşcaval, parmezan), trebuie limitat consumul de spanac, ceai negru, nuci, migdale, pentru că şi acestea conţin oxalat de calciu. În litiaza urică, alimentele restricţionate vor fi carnea, ficatul, scrumbiile, sardinele. Alimentaţia va fi direcţionată către fasole, ciuperci, mazăre verde, care au un conţinut scăzut de acid uric.

• Dacă rinichii nu mai funcţionează normal, aportul excesiv de sodiu poate crea probleme. Alimentaţia bogată în sare provoacă reţinerea apei în organism şi edeme ale mîinilor şi picioarelor. De aceea, evitaţi produsele cu un conţinut ridicat de sare.

• Pentru depistarea problemelor renale, sînt necesare teste ale sîngelui şi urinei, făcute periodic. "Dacă pacientul a avut infecţii frecvente, pot fi făcute şi alte analize. De asemenea, sînt efectuate ecografii şi radiografii renale simple pentru a depista posibilii calculi, atunci cînd sînt mici, nu atunci cînd sînt mari şi greu de eliminat", ne-a spus dl prof.univ.dr. Adrian Covic, directorul Spitalului "C.I.Parhon" din Iaşi.

• Pentru stimularea diurezei, rezultate foarte bune dau ceaiurile din cozi de cireşe amare sau din mătase de porumb. Dar nu numai unele ceaiuri sînt diuretice, ci şi berea, dar nu orice bere. "Berea indicată pacienţilor predispuşi la litiază este berea de casă, aşa cum se face în Bucovina. Aceasta este o bere slab alcoolizată, dar cu un puternic efect diuretic. Se poate folosi şi bere obişnuită, din comerţ, care se fierbe, se răceşte şi se bea. Chiar dacă are un gust mai particular, creşte diureza", ne-a mai spus dl prof. Adrian Covic.

• Cea mai bună soluţie pentru creşterea diurezei este apa. Specialiştii recomandă apele oligominerale, cele care nu au o concentraţie de săruri mai mare de 500 mg/l. "Apa părăseşte relativ repede stomacul (în 30 40 de minute), crescînd diureza şi densitatea urinară. Pentru stimularea diurezei, se consumă 200 300 ml de apă, o dată la 2-3 ore şi obligatoriu seara, înainte de culcare. De la miezul nopţii şi pînă la 4 dimineaţa, rinichii au o aşa numită lentoare fiziologică, moment în care diureza scade. Această perioadă este propice pentru a se depune cristalele care vor forma ulterior calculi", a mai adăugat prof.dr. Covic. De aceea, înainte de culcare, este bine să bem o cană cu apă, pentru a merge la baie şi în timpul nopţii.

• Pentru a nu avea probleme cu rinichii, evitaţi pierderile excesive de lichide, mai ales în sezonul cald. Cu atît mai mult, persoanele cu afecţiuni renale nu au voie să meargă la saună şi nu au voie să stea la plajă foarte mult timp. Nici exerciţiile fizice epuizante nu le sînt recomandate. Aportul excesiv de purgative sau curele de slăbire drastice le sînt interzise.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!