Vaideeni - Valcea



Comuna Vaideeni este situată în nord-vestul județului Vâlcea, regiunea geografică Oltenia, România, la poalele Munților Căpățânii, în extremitatea nordică a depresiuni subcarpatice Horezu. Comuna cuprinde mai multe sate: Izvoru Rece, Cerna, Marița, Cornetu și Vaideeni. Suprafața comunei Vaideeni este de 15759 ha din care aproximativ 10.000 ha este acoperita de păduri. Satul Vaideeni reprezintă reședința comunei, fiind situat în bazinul râului Luncavăț, afluentul Oltului. Teritoriul administrativ al comunei se întinde spre nord până în creasta principală a Munților Căpățânii.


Prima atestare documentară a satului Vaideeni datează din secolul XIII, când este menționată sub numele de Vai de Ei. Comunitatea a luat naștere în urma venirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, în principal din Mărginimea Sibiului pe motivul oprimarii religioase ( catolicizare forțată). Din punct de vedere etnocultural, Vaideeni reprezintă o zonă de interferență între zona etnografică a Olteniei de sub Munte si zona etnografică Mărginimea Sibiului care și-a pus puternic amprenta asupra graiului, portului și tradiției pastorale .



Populația comunei numără 4.360 de locuitori, satul incluzându-se în categoria așezărilor rurale cu funcții predominant agricole (creșterea ovinelor și bovinelor). Păstrarea acestui profil până în prezent a conferit comunei statutul de nucleu de conservare a specificului național. Sectorul secundar este reprezentat de industria prelucrării lemnului, industria energetică și activitățile artizanale (dărăcit, țesut, brodat, sculptura obiectelor din lemn). Actualmente localnicii desfășoara o intensă preocupare pentru extinderea fenomenului agroturistic în zonă.


• Localitatea: Vaideeni • Populația totala la data 31.dec.2002 este de 4275 locuitori. • Suprafața totala: 15759 ha; 157,59 km² • Relieful: Este predominant muntos, mai ales in partea de nord a localitatii, format din munti cu diferite altitudini. In partea de sud a comunei sunt prezente coline cu diferite altitudini si un relief de lunca ce insoteste principalele cursuri de apa ale localitatii Cei mai importanti munti sunt urmatorii: Muntele Capatana (Vf.Capatana 2094 m), Balota 2095 m, vf. Nedeia 2130 m, Ursu 2124 m, Muntele Zavidanu, Muntele Coseana, Muntele Funicel, etc. Cele mai importante dealuri sunt reprezentate de „Dealul Mare” si „Coasta Recii” Solurile predominante sunt cele podzolice, cu fertilitate naturala scazuta si supuse degradarii aceentuate


• Altitudinea – localității reședință și a localităților componente Satul de resedinta al comunei Vaideeni are o altitudine de 567 m, iar in localitatile componente: Izvoru Rece- 650 m si satul Cerna 610 m, rezulltand astfel o altitudine medie de 610 m • Climatul: Clima este caracteristica zonei de dealuri, cu mici diferentieri topoclimatice, de adapost, conferite de situarea in depresiune. Particularitatile geografice ca pe intinderea comunei sa se distinga pe nivele diferite, diferite nuante climatice, de la clima muntilor inalti de peste 2124 m (Vf.Ursu si Capatana) aflati la nord, la clima dealurilor din partea de sud. Temperatura medie a localitatii este de 6ºC; temperatura medie a lunii ianuarie este de -3ºC, iar cea a lunii iulie este de 16ºC, deci cu amplitudine relativ mica si fara schimbari bruste. Brumele tarzii de primavara apar rar, datorita efectului de adapostire, permitand inflorirea fara riscuri a pomilor fructiferi. Dovada climatului bland fiind si prezenta castanului in unele sate. Precipitatiile au o medie anuala de circa 870 mm, fiind mai mare in anii ploiosi, iar uneori scade in anii mai secetosi. Cantitatea cea mai mare de precipitatii cade in lunile mai-inuie, iar cea mai mica in februarie. Fenomenul de seceta se produce rar si are un caracter relativ.

                                        • Teritoriul administrativ al orașului/comunei cuprinde un număr de 5 localități: localitatea reședință Vaideeni și un nr.de 4 sate aparținătoare: Izvoru Rece, Marita, Cornet si Cerna

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!