REPUBLICA MOLDOVA | Argumente în favoarea votului din 28 noiembrie 2010





La 28 noiembrie 2010 cetăţenii Republicii Moldova vor alege un nou parlament. Amintim că, prin articolul 78 al Constituţiei, preşedintele este ales de parlament prin vot secret, cu 3/5 din votul parlamentarilor, ceea ce reprezintă 61 de voturi. Din 2000 şi până astăzi, din cele 6 tentative de alegere a şefului statului, doar două au avut sorţi de izbândă, în 2001 şi în 2005. În condiţiile în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte votul respectiv, se organizează alegeri parlamentare anticipate. 





■ Recentele modificări la Codul Electoral nu mai oferă partidului comunist „favoarea” votului perdanţilor, astfel că toate partidele care trec pragul de 4% au şansa să ia mandate în plus, votul celor care rămân sub barem fiind repartizat în mod egal între toate formaţiunile care au acces în legislativ. Cu alte cuvinte, votul fiecăruia dintre noi va contribui eficient la instaurarea în Republica Moldova a unui sistem democratic, durabil şi european.




 



Articolul este disponibil și pe site-ul Comunității Moldovenilor din Quebec, unde găsiți toate informațiile necesare privind desfășurarea votului la Montreal și Toronto

http://www.moldovaquebec.ca/stiri/recomandari/438-argumente-in-favoarea-votului-din-28-noiembrie-2010

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!