ANA MUNTEANU


Un artist care nu-şi uită niciodată rădăcinile




Era pe la sfârşitul anilor 60, Craiova se pregătea pentru omagierea marii doamne a cântecului popular românesc, Maria Tanase, prin derularea primei ediţii a festivalului ce avea să poarte numele marii cântăreţe, devenit de mult naţional.

Printre concurenţii de atunci, astăzi nume mari în muzica populară, venea şi o fătucă de nici 18 ani, cu codiţe şi glas de privighetoare, parcă coborată din pănzele lui Grigorescu, Ana Munteanu, nume predestinat să cuprindă în el răcoarea muntelui, susurul apei ce odihneşte umbra trandafirului ce se apleacă să o sărute cu sfială. Melodia cu care a încântat juriul şi, de atunci, generaţie dupa generaţie, “Trandafir cu creanga-n apă” a aşezat-o fără echivoc pe podiumul cu marele premiu în braţe.





Au urmat ani şi ani de muncă şi căutări în lada de zestre a poporului român, a colindat satele şi tot natul scormonind ca un căutător de aur, tot ce este mai frumos în sufletul românesc, a şlefuit ca un adevărat bijutier apoi ni le-a redat proaspete şi înnobilate cu sufletul său pe care şi l-a pus în fiecare melodie. După patruzeci de ani în slujba folclorului, la începutul acestei luni, Banatul îmbrăca strai de sărbătoare, şi răsuna de fumuseţea şi acurateţea melosului popular. Avea şi de ce, privighetoarea sa, doamna Ana Munteanu avea să fie onorată cu deschiderea primei editii a festivalului de folclor ce-i poartă numele. Şi unde ar fi fost locul cel mai nimerit decât satul Buchin locul natal al marii artiste, atât de mult şi frumos cântat de-a lungul a peste 40 de ani puşi în slujba folclorului. Organizat de Primăria şi Consiliul Local din Buchin, Centrul judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii tradiţionale-Caraş Severin şi Radio Timisoara, festivalul “Ana Munteanu”, prima ediţie, s-a desfăşurat pe doua secţiuni-tineri interpreţi 18-35 ani şi rapsozi. Şi-au dat concursul orchestra profesionistă Virtuozii Semenicului a Centrului Judeţean pentru Conseravrea şi promovarea Culturii Tradiţionale şi Ansamblul Florile Semenicului. Din cei 24 de concurenţi, la cele doua secţiuni, trofeul a rămas… tot în Buchin, fiind câştigat de Florica Franţ.



Spectacolul de gală a fost o încântare pentru publicul prezent, datorită interpreţilor de calitate, şi repertoriului ales, aş aminti doar pe Ramona Viţa, Traian Barbu, Petrică Miulescu Irimică, Maria Didraga, Maria Garas, Anca Maria Matei, alături de binecunoscuţii Iosif Ciocloda, Adrian Stanca şi Traian Jurchelea. O surpriză pentru artista, a fost Diploma de Cetăţean de Onoare care i s-a oferit de Consiliul Local Buchin, semn de răsplată a eforturilor depuse în păstrarea şi redarea folclorului autentic, dar şi a faptului că Ana Munteanu, oriunde s-ar fi aflat, s-a întors de fiecare dată printre ai săi, în Buchin, pentru a le încălzi sufletele cu melodiile sale. Marile conştiinţe chiar dacă scrutează alte orizonturi, nu-şi uită niciodată rădăcinile.



Ca mai toti artistii mari, Ana Munteanu şi-a pregătit din timp urmaşul, vocea care va continua să ducă mai departe bogăţia repertoriului său, dar mai ales, încrengăturile duioase ale doinelor bănăţene, este vorba de tânăra interpretă Ancuţa Maria Matei, care şi-a făcut un idol din personalitatea marii interprete, dovedind existenţa potenţialului interpretativ la cote înalte pentru a putea reda cu sensibilitate frumuseţea folclorului bănăţean. La întoarcerea din ţară, marea cântăreaţă a fost oaspetele postului de radio Tentacion din Madrid, unde a depănat amintiri şi a oferit ascultătorilor melodii de pe ultimul CD, într-o emisiune realizată de ziaristul Cornel Drinovan sub genericul “Orizonturi româneşti”.

Ciclul de emisiuni demarat se vrea continuat, scopul fiind aducerea în faţa ascultătorilor voci ale cântecului popular românesc care vor vorbi despre necesitatea menţinerii folclorului românesc autentic în viaţa spirituală a românilor din diaspora.




Sursa : http://www.universulromanesc.net/index.php/opinii-si-comentarii/comentarii/82-ana-munteanu-craiova

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!