Au inceput “ZILELE CULTURII ROMÂNE - Serbia 2011“

Tradiţie şi spiritualitate românească în Timoc


Primul spectacol la Bulioţ

In perioada 10-30 septembrie Serbia de Nord-Est devine un centru cultural al Serbiei. In aceasta perioada Institutul Cultural Român, prin Directia Romani din Afara Tarii, organizează în colaborare cu Asociaţia pentru cultura Vlahilor/Românilor din Serbia de nord-est „Ariadnae Filum", un şir de manifestări care se adreseaza Românilor/Vlahilor din Serbia de nord-est, transmite Timoc Press, preluata de Romanian Global News.

Sâmbătă, 10. septembrie a. c. în centrul oraşului Bolievat, pe platoul aranjat special pentru manifestările publice, au evoluat aproximativ o sută de participanţi, concertând pentru aproximativ trei sute de spectatori, cu un program cultur-artistic foarte bogat, reprezentând tradiţia bogată a comunităţii române/vlahe.

Programul a fost deschis de catre Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura Vlahilor/Românilor din Serbia de nord-est ARIADNAE FILUM, în limba română şi in cea sârbă. Jurj a exprimat mulţumiri Institutului Cultural Român din Bucureşti, a felicitat pe cei prezenţi de Ziua comunei Bulioţ şi a anunţat programul care se va desfăşura in limba maternă română. Toate părţile programului au fost anunţate în limba oficială sârbă şi în cea maternă, română.

A fost un spectacol frumos, plin de momente foarte emoţionante, când au evoluat pe scenă participanţi cei mai tineri îmbrăcaţi in costumele populare bine cunoscute ale românilor/vlahilor din zona, care au fost cusute special pentru ei.




Pe lângă solişti şi instrumentişti din Bor, Zaiecear şi Bulioţ, şi au prezentat artă şi membrii Grupului authentic de folclor "Baceviţa" din Baceviţa, cu diferite grupuri folclorice (grupul celor mai mici, grupul tinerilor şi grupul senior). Maia Costandinovici, în vârstă de numai şapte ani, a cucerit cele mai multe aplauze din partea iubitorilor de cultură Românească/Vlahă, interpretând la fluier melodiile vechi. Grupul authentic "Osnicea " din satul Osnicea a prezentat de asemenea un program bogat, precum şi grupul "Bogovina" din sat cu acelaşi nume, care a evoluat cu o suită de dansuri cu care au prezentat cultura română/vlahă la Festivalul internaţional de folclor in Ujiţe, in august a. c.

Oaspeţi speciali, MISTERIA CARPATICA, trupa condusă de Christian Wagner, reprezintă un sentiment aparte, dovedind şi acum în Bulioţ că sunt ambasadori cei mai buni ai muzicii româneşti. S-au prezentat cu următoarele piese din repertoriul său- TRANSILVANIA, MOLDOVA, MUMA PĂDURII, VALEA TIMOCULUI, DOINA DE JALE, BALADA DIN TRIBALIA, OLTENIA, CUI NU-I PLACE DRAGOSTEA, M-A FACUT MUMA FRUMOASĂ, CÂRPA MURĂ, HORA COSMICĂ, MÂNDRA MEA GIN IPANEMA, RADU MAMII, HORA LUI VOIVOD VLAD ŢEPEŞ.

Pe lângă gazdă manifestării, domnul Drăgan Torganovici, care este preşedintele Comitetului de organizare a manifestării "ZILELE CULTURII ROMÂNE - Serbia 2011" pentru Bulioţ, şi tot odată şi preşedintele Comitetului comunal al Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia în Bulioţ, şi domnul Goran Adamovici, președintele Adunării comunei Bulioţ, a fost prezent şi preşedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia, Predrag Balaşevici cu o parte din conducerea partidului.

Au fost prezenţi Miroslav Gruici, preşedintele Comitetului executive al Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia, şi Dragana Jivcovici- Obradovici, membră a preşedinţiei partidului şi a Comitetului de guvernare a Asociaşiei civice ARIADNAE FILUM, doamna preşedinta a Asociaţiei femeilor ortodoxe "Sfântă Maxima" în cadrul Biserici Ortodoxe Române din Serbia de nord-est, Goran Iancovivi, preşedintele Comitetului communal al Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia pentru Bor, Duşan Pârvulovici, preşedintele Comitetului pentru drepturile omului Nigotin şi altii.





Sursa - http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/3119-au-inceput-zilele-culturii-romane-serbia-2011-primul-spectacol-la-bulio.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!