Campioana roamenasca a presei de provincie


      Uneori viaţa bate filmul, iar jurnalismul pare o ştiinţă ezoterică, mai ales pentru unii breslaşi din domeniu.
     Bălăceala e însă bună la mahmureală, plus o ţuică să scoată cuiul. Românii spun că avem o presă de alcoolici, de curve şi impostori, că nu există gazetari competenţi, ci doar lupi. Când la 1 ianuarie 2000, mai precis la trecerea dintre milenii, am lansat pe piaţă săptămânalul REALITATEA, cu o echipă modestă, dar plină de entuziasm, nu ne-am gândit cât de greu va fi drumul spre glorie. În ceea ce mă priveşte, acest proiect a depăşit cu mult aşteptările pe care le-aş fi putut avea, chiar şi în cele mai optimiste aşteptări. Mă veţi crede sau nu, pentru mine a fost imposibil să prevăd această evoluţie explozivă a publicaţiei. Poate vi se pare utopic, dar acest proiect este cu adevărat dedicat promovării valorilor autentice având specific românesc, implicit gălăţean, ca un model pentru toţi românii din ţară şi din străinătate. Personal, cred în renaşterea României, într-o revitalizare a sufletului românesc, în valorile democratice şi în depăşirea perioadei cenuşii a postcomunismului.
     Privind la ceea ce scriem noi şi citiţi dumneavoastră, pot spune că am reuşit. Nimeni nu este obligat sau forţat să rămână autor la gazetele editate de noi. Pot a vă mai spune că dacă iniţial eram tentat să abandonez orice speranţă de renaştere pentru spaţiul autohton, acum am cu totul alte simţăminte prin faptul că am înţeles că niciodată nu există o cădere fără un drum de întoarcere, că întunericul nu are cum să suprime lumina.
    Privind în urmă, pot spune fără teama de a greşi, am avut campanii de presă care ne-au impus în ochii opiniei publice, cum este serialul despre grupul infracţional Chelu, despre industria de vaccinuri, despre fosta flotă de pescuit oceanic ş.a. Pamfletele noastre au fost lecturate alternând cu ridicările de umeri. Ni s-a reproşat lipsa de partizanat şi de prozelitism pentru vreuna din taberele politice, lucru extrem de greu de găsit astăzi. Am primit aplauze, ni s-au dat şi bobârnace, dar am mers înainte. Recent am ajuns la peste 260 de ediţii, fiecare într-un tiraj de 10.000 exemplare, tiraje difuzate în totalitate gratuit, de aceea şi genericul de a fi consideraţi la ora asta ’’primul ziar gratuit din România’’. Au mai fost şi alţii, care ne-au copiat modelul, dar în ciuda generoşilor sponsori din spate, au ratat obiectivul. Pentru că ne-auimitat, ne-au dat dreptate. Doar şi maimuţa imită, nu numai omul. Dacă nu mă credeţi, verificaţi Ziare.com şi vă veţi convinge. Important este că ne-am văzut de proiectul nostru şi mergem mai departe în ciuda clevetitorilor, nu puţini la număr. Ba suntem şi confirmaţi. În ultimele ediţii apărute pe piaţă din profesionistul ‘’Ghid al mass media româneşti’’, tabloidul nostru are cel de-al doilea tiraj, după cotidianul ‘’Viaţa Liberă’’, dintre publicaţiile din judeţ, lucru certificat de Clubul Român de Presă, Biroul Român de Audit al Tirajelor-BRAT, Biblioteca Naţională a României sau Rodipet SA. Din Colegiul Director fac parte prestigioase personalităţi, majoritatea cadre didactice universitare, caz singular în Moldova, în frunte cu academicienii Constantin Gh. Marinescu- Cetăţean de
     Onoare al Galaţiului, directorul nostru onorific, colegul său basarabean Ioan Dediu sau o serie de profesori universitari doctori. Ţin să le mulţumesc tuturor pentru implicare, alături de colaboratori, ca să reuşim marea performanţă de a fi desemnaţi campionii presei de provincie, după ce în clasamentului Premiilor Online de pe Radar de Media am depăşit nume sonore ca România Liberă, Capital sau Puterea, fiecare dintre ele fiind o microindustrie de profil. Sondajul a fost pentru noi precum hârtia de turnesol, mai ales că inclusiv cei care mănâncă la masa noastră s-au dat loviţi de streche. Prin voturile date însă de alţii, ne-am convins că numai Dumneavoastră daţi viaţă şi conţinut acestei publicaţii! Sigur, după calificarea în finală, rating-ul publicaţiilor editate va creşte semnificativ. Practic, vom ieşi din anonimat, ceea ce înseamnă mare lucru. Adică va fi un punct de început pentru alt gen de media. La ora asta se desfăşoară votul final şi ocupăm un nesperat loc VI,
înaintea celor de la Evenimentul Zilei, Pro Sport, Gazeta Sporturilor şi Ziarul Financiar, nişte coloşi faţă de mica noastră întreprindere. N-am fi reuşit asta fără votul vostru şi mai ales ajutorul prietenilor adevăraţi de la Radio Sufleţel, în frunte cu Eugen Emeric şi Anca Gavril, cărora le mulţumim public.
    Am descoperit de-a lungul timpului rafinaţi specialişti în bucătăria cuvintelor şi dedesubturile faptelor, unii dintre ei, necunoscuţi mai întâi, fiind repere ale presei gălăţene a momentului. Au fost şi destui care au trădat când i-am invitat să coboare din tribună în teren, noi omiţând că etapa lor intermediară este copacul. Vorba aia: Fereştemă,Doamne, de prieteni
… Pe măsură ce Realitatea va deveni tot mai amplă în conţinut, toată lumea va avea de câştigat. Orice articol autentic este un fragment din sufletul dumneavoastră, o parte a universului interior.Nu blogaţi, ci scrieţi. Arta de a arăta orbilor imaginile de lângă ei e cea mai importantă. Nu vrem să ne ’’îmbogăţim’’, cât vrem să convingem. Chiar dacă vom pierde mulţi cititori ’’în diagonală’’, dintre cei care sunt convinşi că oricum mâine nu va mai fi actual ce se scrie azi. În faţa Adevărului nu există liber arbitru. Publicaţia, pusă sub îndemnul biblic ‘’Adevărat vă spun că unul din voi mă va vinde’’, a făcut repede pui, mai întâi printr-o publicaţie intitulată REALITATEA ÎN DIASPORA, care se adresează celor 13 milioane de români din diaspora, publicaţie pe care o scoatem cu sprijinul Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi a Ligii Internaţionale a Românilor, apoi prin săptămânalul de anchete VEGHEA, Editura POMPIDU, unde am tipărit cărţile a 30 cunoscuţi scriitori gălăţeni, dar şi hebdomarul NOVA APOLLONIA, conceput cu studenţii mei de  a Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism a Universităţii Apollonia Iaşi. În colectivul redacţional al REALITĂŢII ÎN DIASPORA, care are deja peste 55 de ediţii, avem corespondenţi în 22 de mari ţări ale lumii, în genere conducătorii comunităţilor româneşti de acolo şi putem spune, fără teama de a greşi, c-am publicat de-a lungul vremii pe toţi marii scriitori români aflaţi în exil, de un mare succes bucurându-se şi ediţiile speciale dedicate unor manifestări de amploare, fie din ţară, fie de peste hotare. Sigur, despre situaţia culturii româneşti după 1990 se pot spune multe, inclusiv despre literatura şi presa gălăţeană. Multe din manifestările culturale diurne sunt penibile, reînviindu-se găştile literare şi sfânta luptă pentru ciolan, aici o mare parte din vină având-o politicul.
    Mistificările între disperare şi improvizaţie abundă, apusul de dictatură şi răsăritul în democraţie neaducând acel salt calitativ visat. Din păcate.

Cu plecăciune,
Pompiliu COMŞA,
director executiv Trustul de Presă
POMPIDU,
profesor universitar asociat

http://www.realitatea.rdsnet.ro/realitatea%20261-262%20.pdf

Comentarii

  1. Multumim d.le profesor Comsa ! Este o onoare pentru noi sa fim citati in editorialul dv . Nu as putea sa punctez meritul nostru ci mai degraba sa subliniez realitatea Realitatii ! Ce am fi putut sprijini intr-un astfel de demers daca "REALITAYEA DE GALATI" nu ar fi fost ea insasi O CERTITUDINE ? Este minunat ceea ce faceti si valoarea stradaniei dv , a intregului colectiv , de ieri si de azi , este confirmata prin acest loc ocupat in ierarhia presei romanesti scrise ! DRUM BUN SPRE CULMI REALITATEA !!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!