Mentalitatea se formeaza prin invatare!

 

Ce inseamna EDUCATIE pentru tine?

Toate posturile de televiziune au emisiuni despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa si efectele pozitive asupra organismului uman. Si in ziare sunt articole pe aceeasi tema. Practic vorbim aceeasi limba, dar actionam total diferit.
Si totusi, in fiecare zi intalnim oameni si situatii in care– noi cei care am ales o alimentatie care ne ajuta sa fim sanatosi si sa traim mai mult fara probleme medicale– ne simtim vinovati, chiar daca pentru doar cateva secunde, ca suntem diferiti. Apoi ripostam sau tacem pentru ca nu are rost, n-am fi intelesi.


Ignoranta este, pentru foarte multi, o calitate. Tot o calitate este si prostia. A manca cereale la servici inseamna “saracie” sau “te furajezi din nou?” Dar nu este acelasi lucru daca le mananci acasa unde nu te vede nimeni si repeti procesul seara de seara. Cerealele se mananca mai ales dimineata cand ai nevoie de energie, nu seara inainte de a te pune sa dormi. Cei care se comporta in acest fel, nu sunt doar ipocriti, ci si……spune -le tu cum vrei!

CIND, dar mai ales CUM se termina  educatia?

Da, traim intr-o tara saraca, in care majoritatea au un program fix si consuma produse tip fast-food, chiar daca stiu ca-si fac rau, pentru ca le este jena, rusine, frica de ce va zice colegul de servici. Si poate sunt mai multi si nu le poate face fata verbal. Asta inseamna lipsa de educatie, ignoranta, obisnuinta. Dar, daca nu ai grija de tine, n-o sa aiba nimeni. A fi bolnav in timpurile pe care le traim este sinucidere financiara. Si nu este vorba doar de bani, ci si de efectele secundare ale medicamentelor si tratamentelor. Te vindeca de boala pe care o ai acum si te imbolnavesc de alte 10 fara sa ai habar. Organismul te anunta de cate ori are nevoie de ceva anume, dar in majoritatea cazurilor nu stii sa traduci acel semnal, pentru ca desi ai acces la informatie, nu o bagi in seama, nu tii cont de ea sau te crezi prea destept sa mai citesti ce scriu cei care stiu.
Este foarte adevarat ca in multe cazuri bolile se transmit genetic si daca nu sunt grave nu se depisteaza in primele luni de viata. Dar se poate evita transmiterea unora dintre ele daca schimbi stilul de viata inainte de a avea  un copil. Totul tine de educatia pe care o ai si de dorinta de a continua sa inveti. Nu transmite copilului tau, informatiile gresite pe care le-ai primit. Pentru foarte multi oameni educatia s-a incheiat odata cu  terminarea scolii, considera ca au invatat destul, dar problema este ca educatia nu se preda la scoala. 80% din ceea ce inveti in scoala, in primii 12 ani, nu-ti va folosi niciodata in viata daca nu urmezi si o facultate ca sa ajungi somer cu diploma, pentru ca n-ai experienta. Trebuie sa cauti si sa te educi singur in orice situatie. Si mai ales atunci cand iti este afectata calitatea si durata vietii.
O prietena care lucreaza intr-o fabrica, isi informase colegele ca vinde oua de gaina si rata crescute acasa cu furaje naturale.


I s-a raspuns ca sunt prea scumpe, cele de la hypermarket sunt cu 20-30 de bani mai ieftine. Niciuna dintre colegele ei nu stia diferenta dintre ouale de “casa” si cele de magazin, pentru a intelege diferenta de pret. Stii cum iti poti da seama daca un ou provine de la o gaina hranita natural, fara sa spargi oul? Coaja nu luceste, este mata. Acesta este un exemplu a ceea ce inseamna educatia in Romania, si nu numai in domeniul sanatatii, ci in toate domeniile.
Problema este ca ne permitem sa facem afirmatii si sa emitem opinii cu titlul de adevar la modul general, desi habar n-avem de subiectul in cauza. Fiecare in parte are propriul sau adevar subiectiv, dar atunci cand se iveste o problema care-l afecteaza, in loc sa priveasca in oglinda sa vada vinovatul, il cauta in exterior. Lipsa de educatie nu te afecteaza doar pe tine, ci pe toti cei din jurul tau, pentru ca desi n-ai habar iti permiti sa dai sfaturi. Asta este marea problema in Romania, majoritatea sunt experti in toate, dar nu stiu nimic.
Alimentatie naturala, sanatoasa, nu inseamna neaparat sa devii vegetarian- desi este de preferat, ci sa inveti ca, consumul regulat de fructe, legume, plante te va ajuta in lupta cu microbii si virusii, te va tine departe de spital si tratamente costisitoare si-ti va prelungii viata. Esti carnivor si nu accepti nici o masa fara carne? Ok, dar mananca si legume crude alaturi de carne si ca desert cateva fructe. Este in joc sanatatea si viata ta.
Nu te mai face ca nu vezi realitatea, in speranta ca o sa dispara ca un vis urat, incepe sa te informezi si sa te educi ACUM. Orice calatorie indiferent de lungimea ei incepe cu primul pas. Cand o sa-l faci?

Cu sanatate pentru tine,..
 Doru Hususan
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!