"Non, je ne regrette rien" sau povestea "pasarii spin"





Edith Piaf, geniu si tragedie

Edith Piaf, pe numele adevarat Edith Giovanna Gassion, a fost si va ramane cantareata-simbol a Frantei. Considerata drept cea mai buna cantareata a hexagonului, Edith Piaf a devenit un simbol cultural al tarii de origine, recunoscandu-i-se unicitatea talentului si contributia marcanta la muzica frantuzeasca. Edith Piaf a lasat posteritatii cantece celebre precum La Vie en Rose, Non, je ne regrette rien, Milord, La Foule sau L'Acordeoniste.
Filmul merita vazut. Pentru povestea unei vieti chinuite devenita succes pur, pentru talentul deosebit al lui Piaf, pentru povestea de dragoste aproape obsesiva pe care a trait-o, pentru melodiile exceptionale pe care le-a cantat, pentru vocea ei minunata, pentru o interpretare de nota zece a lui Marion Cotillard, pentru bucuria sufletului tau. Nu vei fi dezamagita - Edith Piaf merita.

Pentru vizualizarea albumului foto click > aici <



Viata ei in sine este o poveste care a stat sub semnul nefericirii. Nascuta in Paris, abandonata la scurt timp dupa nastere, apoi crescuta de mama sa intr-un bordel, ajutata de celelalte prostituate, Edith Piaf a avut parte de o copilarie nelinistita si plina de amaraciune. La 3 ani a orbit, din cauza unei afectiuni a corneei, insa la 7 ani are parte de o vindecare, zice-se, miraculoasa, in urma unui pelerinaj facut la Sfanta Therese de Lisieux.


La 14 ani canta pentru prima data in public, dupa ce i se alatura tatalui acesteia in reprezentatiile de strada pe care le dadeau in intreaga Franta, pana cand s-a hotarat sa mearga pe cont propriu, despartindu-se de tatal sau. Canta pe strazile Parisului si in suburbiile acestuia, din aceasta etapa a vietii sale inspirandu-se cand a compus cantecul Elle frequentait la Rue Pigalle. S-a imprietenit cu Simone Bertreaut sau Momone, cum ii spunea Edith Piaf, iar cele doua isi pastreaza relatia apropiata pana la sfarsitul vietii.


La 17 ani, Edith Piaf are un copil cu Louis Dupont, de care se indragostise cu un an in urma. Din pacate, cantaretei i-a fost greu sa creasca fetita, astfel ca a ramas in ingrijirea tatalui. La numai doi ani, insa, fetita pe care cei doi au botezat-o Marcelle moare de meningita.
Cariera

Edith Piaf a fost descoperita pe aceeasi strada Pigalle de catre proprietarul unui club de noapte pe nume Louis Leplee, care ii propune sa cante in localul lui. Inspirat de statura miniona a cantaretei dar si de spiritul aprig al acesteia, Louis Leplee o porecleste La Mome Piaf, nume ce a insotit-o toata viata, inclusiv pe scena.

Leplee a invatat-o cateva lucruri de baza in ceea ce priveste aparitia pe scena si i-a indicat sa poarte o rochie neagra, model vestimentar care, mai tarziu, devine caracteristica sa personala. Desi viata cantaretei a intrat pe o panta ascendenta, beneficiind si de doua discuri inregistrate, totul se schimba in momentul in care Leplee este omorat de mafie. Piaf a fost initial acuzata in cazul crimei, apoi achitata, insa un con de umbra s-a abatut asupra ei, amenintandu-i cariera.



Edith Piaf pe scena, in celebra rochie neagra


Pentru a-si spala imaginea si pentru a atrage din nou atentia presei, Edit Piaf apeleaza la Raymond Asso, care ii schimba numele de scena in Edith Piaf si o sfatuieste pe colaboratoarea lui Piaf, Marguerite Monnot, sa compune piese inspirate din viata petrecuta pe strada a cantaretei.

In 1940, cariera lui Edith Piaf devine din ce in ce mai infloritoare. Are colaborari cu oameni de succes ai vremii precum Jean Cocteau si Yves Montand. Cu acesta din urma a avut o relatie foate apropiata, chiar amoroasa. In numai un an, Edith Piaf a devenit una dintre cele mai faimoase cantarete din Franta si, odata cu ea, celebritatea s-a abatut si asupra lui Montand. Acela a fost momentul in care Piaf a rupt relatia cu el.


Edith Piaf si Yves Montand


Avand un mare succes in Franta, Edith Piaf si-a extins turneele in Europa, Statele Unite ale Americii si America de Sud. Un alt personaj extrem de cunoscut cu care Edith Piaf a avut o relatie apropiata a fost Charles Aznavour, pe care l-a ajutat in lansarea carierei.

In 1945 este compus cantecul La Vie en Rose, devenit cantecul ei definitoriu. Piaf are concerte rasunatoare in Statele Unite si Europa pana in 1962.





Iubirea vietii sale

Desi a avut numeroase idile amoroase cu diversi barbati care s-au perindat prin viata ei, cel care i-a marcat existenta definitiv a fost boxerul Marcel Cerdan, care a murit intr-un accident aviatic. Cerdan se afla in drum spre Paris ca sa se intalneasca cu Piaf, in momentul in care s-a produs nefericitul accident. Marcel a fost si a ramas, totusi, iiubirea vietii sale.

In viitorul apropiat, sanatatea cantaretei incepe sa se deterioreze. Sufera un accident de masina impreuna cu Charles Aznavour, fracturandu-si mana si doua coaste. Are parte de o recuperare grea nu numai in urma fracturilor, dar si din cauza dependentei de morfina si de alcool. Au mai urmat doua accidente de masina care i-au fost aproape fatale.

In 1952, Piaf se casatoreste cu Jacques Pills, cantaret si el, avand-o ca domnisoara de onoare pe actrita Marlene Dietrich. Patru ani mai tarziu divorteaza, iar Piaf se recasatoreste, de data aceasta cu grecul Theo Sarapo, cantaret si actor.


Edith Piaf si Theo Sarapo


Sfarsitul vietii

Edit Piaf a murit pe 11 octombrie 1963 din cauza cancerului hepatic. Este inmormantata alaturi de fiica ei, Marcelle, in cimitirul Pere Lachaise din Paris. Desi biserica romano-catolica din Paris a refuzat sa oficieze sluba de inmormantare invocand stilul de viata necuviincios al cantaretei, intr-un final s-a realizat procesiunea religioasa, care a adunat peste 100 000 de fani, blocand complet traficul din Paris.

In capitala franceza a fost deschis un muzeu dedicat lui Edith Piaf, care ii si poarta numele. In 2007 a fost realizat un film biografic despre viata cantaretei, numit La Vie en Rose sau, pentru publicul francez, La Mome. Cea care a detinut rolul principal si care a reusit cu deosebita maiestrie sa-i dea viata lui Piaf a fost Marion Cotillard, care a si fost distinsa cu un premiu Oscar pentru prestatia sa.

                                Edith Piaf - Non, je ne regrette rien

Sursa :
http://www.roportal.ro/articole/edith-piaf-5092.htm

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!