Masivul Ceahlău. Drumeție în Olimpul României



Ceahlăul este cel mai impunător munte din Carpații Orientali, în scrierile vechi fiind considerat un Olimp al meleagurilor românești. Înconjurat de legende și povești, Ceahlăul este destinația preferată a multor turiști, care se reîntorc an de an să îi străbată potecile. Frumusețea Ceahlăului a inspirat mulți istorici și scriitori. Dimitrie Cantemir a denumit Ceahlăul ”piatra nestemată a Moldovei“, iar George Coșbuc îi spunea “un uriaș cu fruntea-n soare”. Astăzi îți recomandăm să te bucuri de aer curat, de natura modelată doar de trecerea timpului și de peisaje de vis pe unul dintre numeroasele trasee care pot fi parcurse în Masivul Ceahlău.

Accesul în Masivul Ceahlău

Cele mai multe trasee în Ceahlău pornesc din Izvorul Muntelui sau din Durău. Izvorul Muntelui este o destinație turistică în sine, aflându-se în apropiere de impunătorul baraj de la Bicaz. Lacul Izvorul Muntelui, cunoscut și ca Lacul Bicaz, are o lungime de 40 de kilometri, iar priveliștea de la barajul înalt de 127 de metri îți va tăia răsuflarea. Durăul este de asemenea o stațiune montană populară, aflată la o altitudine de circa 800 de metri, la poalele Masivului Ceahlău. Dacă ai timp, nu rata biserica din Durău pictată de celebrul Nicolae Tonitza.
Pentru că traseele în Ceahlău au un grad de dificultate redus și pot fi parcurse într-o zi, poți să te cazezi sau să campezi în Durău sau în Izvorul Muntelui, iar de acolo să pleci dis-de-dimineață în drumeții. Ceahlăul este o zonă protejată așa că va trebui să plătești o taxa de 5 lei la intrarea în masiv.

 Drumeție spre Cabana Dochia

Cabana Dochia este situată la o altitudine de 1750 de metri, pe un platou larg, presărat cu floră montană rară. La Cabana Dochia se poate ajunge atât din Durău, cât și de la Izvorul Muntelui. Din Durău, urmând traseul marcat cu bandă roșie, urci printr-o pădure de modil și fag și ajungi la Cabana Fântânele, construită într-o poiană de unde poți admira o priveliște minunată asupra împrejurimilor. Traseul continuă spre locul numit “La Morminte” și spre Curmătura Piatra Lată, unde îți vor ieși în cale stâncile Furculița și Căciula Dorobanțului.
Puțin mai sus, vei trece pe lângă impunătoarea stâncă Panaghia, înaltă de 70 de metri. Legendele locale spun că Panaghia a fost o fată frumoasă, care s-a îndrăgostit de soare și a prins rădăcini asteptând să-i vadă razele pe culmile Ceahlăului. Chiar dacă fata s-a transformat în stană de piatră, se spune că inima ei este încă vie și se bucură de lumina soarelui.


După stânca Panaghia, cărarea te conduce pe lângă Vârful Toaca, spre Vârful Lespezi și, imediat, spre Cabana Dochia. Pe platoul de la cabană poți admira afini, mușchi și flori de colț. O parte din platou este închis pentru a proteja speciile rare de floră care cresc aici. De la Cabana Dochia poți urca o scară de lemn cu 400 de trepte spre Vârful Toaca, de unde priveliștea este impresionantă. Vei vedea lacul de acumulare Bicaz și, în zilele senine, se poate zări chiar și orașul Iași, aflat la o distanță de 200 de kilometri.

 

Din Izvorul Muntelui se poate ajunge la Cabana Dochia pe traseul care trece prin Curmătura Lutu Roșu sau pe traseul prin Jgheabul cu Hotar. Vei vedea o întindere imensă de jnepeni și arbuști pitici și vei trece pe lângă stânca Dochiei, care, potrivit legendei, a adăpostit-o pe Baba Dochia când a prins-o iarna în pe culmile munților.
Traseele pot fi parcurse lejer în patru ore, așa că ai timp suficient să faci drumul de întoarcere până la lăsarea serii. Dacă vrei totuși să poposești în zonă, în apropiere de Cabana Dochia se află o pajiște unde pot fi instalate corturi. De acolo, poți vizita Schitul Ceahlău sau poți urca spre Vârful Ocolașul Mare, cel mai înalt din Masivul Ceahlău - 1907 metri. La un pas de zona de campare vei găsi și un izvor cu apă potabilă.

Cascada Duruitoarea
 

Cascada Duruitoarea este una dintre principalele atracții turistice din Ceahlău. La cascadă poți ajunge în circa două ore, urmând traseul cu cruce roșie care pleacă din Durău. Duruitoarea s-a format pe Pârâul Rupturii și este formată din mai multe căderi de apă, fiecare înaltă de 25-30 de metri. În total, cascada are o înălțime de aproximativ 100 de metri. Numele îi provine de la zgomotul puternic produs de căderea de apă, sunet care se aude de la mare depărtare. În perioadele ploioase, când debitul pârâului crește, zgomotul este asurzitor. Iar gălăgia este pe măsura frumuseții locului. De-a lungul cascadei a fost amenajată o scară de lemn care te lasă să urci pe o platformă unde apa se împarte în două coloane de apă. Senzația de-a te afla atât de aproape de apele cascadei este unică și nu te vei mai sătura să admiri această minune a naturii.

Codrii de aramă și Pădurea de Argint
 

În Ceahlău poți vizita și numeroase rezervații naturale. Rezervația forestieră Codrii de aramă se află la 30 de kilometri de Piatra Neamț, iar acolo poți admira goruni seculari. În apropiere se află și rezervația Pădurea de argint, formată din mesteceni seculari, amintiți în poeziile lui Mihai Eminescu. Pădurile cu arbori bătrâni de peste 100 de ani formează peisaje impresioante în orice anotimp.
Vei descoperi locuri de vis în Ceahlău, așa că îți vei dori cu siguranță să te întorci. Dacă vrei să știi mai multe despre legendele care înconjoară munții Ceahlău, nu ezita să intri în vorbă cu localnicii, care sunt bucuroși să împărtășească poveștile străbunilor și să te ghideze spre cele mai frumoase cărări din “uriașul” Moldovei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!