Simbolurile lunii iunie


Simbolurile lunii iunie


Luna iunie si-a luat numele , potrivit lui Ovidiu , fie de la cel al zeitei romane Juno , sotia lui Jupiter , echivalenta zeitei grecesti Hera , fie din cuvantul latin “iuniores” , insemanand “cei tineri”.
La inceputul lui iunie , soarele se inalta in constelatia Taurului , iar catre sfarsitul acestei luni ajunge in constelatia Gemenilor. Datorita procesiunii echinoctiilor , luna iunie incepe cu Soarele aflat in semnul astrologic al Gemenilor si se sfarseste in semnul Racului.Iunie este luna cu cele mai lungi zile ale anului in emisfera nordica , si cu cele mai scurte zile in emisfera sudica.

Denumirea lunii iunie in diverse limbi : albaneza –qershor , araba -Huzayran or younyeh , armeana - huni's , azerbageana - iyun , basca - ekaina (luna fasolei sau orzului) , bengaleza –bhadra , bretona -Even/Mezheven , bulgara –júni , catalana – juny , congoleza - sánza ya motóba , coreeana -yu-wol , croata - lipanj , ceha -c'erven , daneza - Juni , egipteana -yunyu , engleza – june , esperanto – Junio , estoniana -juuni , etiopiana -säne , filipineza –Húnyo, finlandeza - kesäkuu , franceza -juin , germana - Juni , greaca - iúnios , iraniana - Tîr , irlandeza - Meitheamh , italiana – giugno , japoneza – rokugatsu , latina - Junius , letona - junijs , lituaniana - birzelio menuo , macedoniana - juni , mandarina (chineza) - iuyue , norvegiana -Juni , olandeza – Juni , poloneza – czerwiec , portugheza – junho , spaniola – junio , swahili - mwezi wa saba, suedeza – Juni , tailandeza - hmit-too-nah yohn , tibetana - dawa dr’ugpa , ungara - június

Pietrele lunii iunie
Pietrele / gemele specifice celor nascuti in luna iunie sunt perla , alexandritul si piatra lunii.
 



Perla
In traditia iudeo-crestina , perlele sunt simbolul puritatii , armoniei si modestiei.
Dupa ce si-a dat seama ca perla nu face parte dintre gemele care ii semnifica pe cei 12 apostoli , Sfantul Augustin a afirmat ca , tocmai de aceea, ea este pusa deoparte de Dumnezeu pentru insusi Isus Christos.

Datorita felului in care ia nastere ( dintr-o particula de nisip patrunsa intr-o scoica care , pentru a se apara de corpul strain , secreta o substanta care il acopera pana il transforma intr-o forma sferica cu o suprata extrem de fina) , perla a devenit un simbol al puterii sacre inca de la inceputurile omenirii.

In multe culturi arhaice , infatisarea perlei o face sa fie asociata cu organul genital al femeii , reprezentand atat sacrul produs al nasterii , cat si emblema fortei regenerative feminine.In acest fel , perla ajunge sa semnifice viata creata , dar si misterioasa putere care face posibila aparitia vietii.

Imaginea antropomorfica a acestei forte sacre este regasita in zeita dragostei.Sa nu uitam , Afrodita a aparut pe lume dintr-o perla marina , la fel ca si o zeita siriana numita “Doamna perlelelor”.

Simbol al regenerarii si renasterii, perla a generat multe superstitii despre capacitatile ei de vindecare , in Evul Mediu fiind recomandata pentru tratarea unei largi game de boli.
In buddhismul japonez , femeile insarcinate si copiii isi gasesc protectia la zeul Bodhisattva Ksitigarbha, infatisat purtand o perla in mana stanga.

Din cauza dificultatii de a gasi o perla in adancurile apelor , perla reprezinta si telul greu de atins al unei aspiratii spirituale.Astfel intr-un pasaj din Biblie , Isus compara regatul Domnului cu o perla.

In alchimia medievala europeana , unul din numeroasele nume ale pietrei filozofale este “margarita pretiosa” sau “perla pretioasa”.

Mai ales in orient , din India si pana in Japonia , perla apare adesea a fi in posesia unui dragon sau monstru marin , creaturi mitologice intruchipand simboluri ale haosului , un amalgam de forte atat cosmice cat si spirituale care se opun ordinii stabilite sau benefice.In felul acesta , cautarea unei perle reprezinta metaforic o confruntare eroica cu fortele raului.

Oriunde este vorba despre purificarea sau eliberarea sufletului ca scop suprem al unei explorari spirituale , perla ajunge sa simbolizeze insusi sufletul.

Superstitiile spun ca perla poate aduce noroc in crearea unei relatii de dragoste sau implinirea acesteia prin logodna .
Perla este folosita si in farmece de dragoste sau de vindecare , ca amuleta de protectie contra focului sau spiritelor rele.



 
 
Alexandritul

Alexandritul a fost numit dupa tarul Alexandru al II-lea al Rusiei , intrucat a fost descoperit in perioada in care acesta implinea 18 ani , varsta la care putea sa preia fraiele conducerii tarii.Poate ca , din aceasta cauza, in Rusia aceasta gema este considerata un semn al norocului , culorile ei fiind reprezentative pentru armata ruseasca.

Alexandritul are proprietatea caracteristica de a-si schimba culoarea ; verdele lui stralucitor se preschimba in rosu atunci cand se reflecta in el lumina unei lumanari sau orice alt fel de lumina rosie.

Presupus a stimula placerea si dragostea , alexandritul este considerat benefic si in concentrarea asupra eului interior , amplificarea aprecierii propriei persoane sau largirea abilitatii de experimenta bucuria.O gema care simbolizeaza si casnicia fericita , el fiind daruit cu ocazia aniversarii a 55 de ani de la casatorie.

In astrologia indiana sau vedica , alexandritul este asociat cu inselatoarea planeta Mercur , dar si cu contradictoria zodie a Gemenilor (semn zodiacal guvernat de Mercur).Asa cum Mercur este conectat cu aerul , la fel alexandritul , datorita dualitatii culorii lui , este asociat cu inima , plexul solar sau chakra coroanei capului.

Se spune ca visul despre alexandrit semnfica lupta cu viata pentru a evolua sau progresul .In magia cabalistica , aceasta piatra este corespunzatoare lui Zain , a saptea cale a Arborelui Vietii.In Tarot, alexandritul este asociat cu “indragostitii” , cartea corespunzatoare norocului.
De asemeni, alexandritul este un simbol al verii , al zilei de vineri si , potrivit unor precepte magice , este indicat de a fi purtat de oamenii nascuti in zilele de 30 ianuarie , 20 februarie , 4 si 13 martie , 2 si 13 aprilie , 2 mai , 18 iulie , 9 si 24 august , 9 si 25 septembrie , 26 noiembrie si 25 decembrie.

 
 
Piatra lunii
Caracterizata de incantatoare jocuri de lumina , aceasta gema a dat nastere credintei ca poti vedea prin ea fazele crescatoare si descrescatoare ale lunii.

Atat romanii cat si vechii hindusi credeau ca piatra lunii este alcatuita din razele Selenei.

Inconjurata de o aura de mister si misticism, piatra lunii este considerata in India drept o gema sfanta sau magica , ori o “piatra a visului” care inlesneste oamenilor vise frumoase de-a lungul noptilor.In lumea araba , femeile poarta adesea la vedere aceste geme , intrucat se crede ca au darul de a aduce fertilitate.

Piatra lunii simbolizeaza fiinta noastra in intreaga ei entitate.Licarul ei delicat confera intensitate laturii noastre emotionale si subconstiente , de unde si porecla ei de “piatra a iubitilor” .

Asemeni Selenei, piatra lunii este un simbol al enegiei feminine.Se spune ca aceasta piatra are darul de a-i face pe barbati sa se impace cu latura lor feminina , dar ajuta si femeile in perioada ciclului menstrual. Rolul ei ar fi de a echilibra emotiile , linistindu-le si vindecandu-le potentialul negativ.Ea ajuta , se pare, la stapanirea sentimentelor , aduce la echilibru principiile yin si yang , stimuleaza intuitia si capacitatea de intelegere.

Piatra lunii este darul cel mai potrivit pentru a treisprezecea aniversare a casatoriei.



Florile lunii iunie
Florile lunii iunie sunt trandafirul si caprifoiul.
 


Trandafirul
Potrivit unui mit grecesc , trandafirul a fost creat de zeita florilor , Chloris …Intr-o zi , ea a gasit in padure trupul neinsufletit al unei nimfe pe care l-a transformat intr-o floare.Apoi, a chemat in ajutor si alti zei : Afrodita i-a daruit florii frumusetea, Dionysus parfumul , iar zeul vantului de vest a alungat norii pentru ca Apollo , zeul soarelui , sa straluceasca peste ea si sa o faca sa infloreasca.
Mai multe despre acest subiect in articolele mele : Legendele trandafirului ..... Trandafirul , simbolul dragostei ? 
 


Floarea de caprifoi ( Mana Maicii Domnului )
O floare semnificand dragostea nepieritoare si generozitatea , al carei parfum se spune ca provoaca vise incarcate de pasiunea iubirii . De asemeni, simbolizeaza puterile magice , dar si banii.

In mitologia greaca, celebrii iubiti Daphnis si Chloe nu se puteau intalni decat atunci cand era inflorit caprifoiul.Daphnis i-a cerut zeitei dragostei ca planta sa isi pastreze inflorirea o perioada mai lunga , astfel incat caprifoiul a ajuns sa infloreasca de-a lungul intregului sezon cald al anului.

In unele tari , aducerea de flori de caprifoi in casa inseamna ca se va face o nunta in acel an.In Scotia, lujerii de caprifoi sunt atarnati in grajduri , ca protectie impotriva vrajilor rele asupra vitelor.


Copacii lunii iunie
Arborii lunii iunie sunt carpenul , smochinul , mesteacanul si marul.

 
 
 Mesteacanul
In multe traditii europene , mesteacanul simbolizeaza lumina , puritatea si feminitatea.In Roma antica , desemna atributele unui consul , iar in Scotia era asociat cu moartea.

In mitologia slavilor din estul Europei , mesteacanul (“Beryeza “) era un copac sfant , si era celebrat ca simbol feminin pe parcursul sarbatorii primaverii purtand numele de Semica .Mesteacanul era un simbol al puritatii rituale in culturile populare din Germania, tarile baltice si Asia centrala.

In ruseste , denumirea de mesteacan provine , se pare, din verbul “a apara” , intrucat acest arbore era considerat ca un dar de la Dumnezeu , avand calitatea de a proteja oamenii.

In Norvegia, mesteacanul era dedicat zeitei Frigga , sotia lui Odin , ai carei patru fii muritori au intemeiat , conform legendei , regatul Angliei.

In zodiacul celtic , mesteacanul guverneaza perioada 24 decembrie – 20 ianuarie si este corespunzator semnului zodiacal al Capricornului.



Marul
Un pom care este invaluit de simbolistica roadelor sale , numite “fructele pacatului” sau “fructele zeilor” , asociate cu imortalitatea, dragostea si sexualitatea.

Marul este , in genere, un pom simbolizand magia, tineretea si fericirea.

Insemn al iubirii si casatoriei , arborele marului a inspirat numeroase legende in Grecia antica.
Astfel , la nunta zeitei Hera, divinitatea pamantului , Gaia , a adus drept dar un pom de mar din aur , pazit de cele trei hesperide. Nymphai Epimelides erau nimfele protectoare ale livezilor de meri.

Potrivit unei legende anglo-saxone, daca in ziua de Craciun se poate zari soarele printre ramurile marului, atunci proprietarul copacului va avea parte de o recolta bogata in urmatorul an.

Te poate interesa : Marul in vraji si farmece de dragoste

 
 

 Smochinul
Arbore din gradina Edenului, cu ale carui frunze si-au acoperit goliciunea Adam si Eva , dupa ce-au mancat din fructul oprit.In traditia islamica cei doi copaci interzisi din paradis sunt smochinul si maslinul.

In mitologia greaca si romana , smochinii sunt asociati cu Dionysus / Bacchus , zeul vinului si a betiei , dar si cu Priapus , satirul simbolizand dorinta sexuala.

Pomul de smochin are o semnificatie sacra in buddhism.Potrivit unei legende , fondatorul acestei religii, Siddhartha Gautama sau Buddha , a ajuns la iluminare intr-o zi a anului 528 e.n. , in timp ce statea sub un copac “bo” , un arbore de tipul smochinului.Din acele vremuri , copacii “bo” sau “bodhi” au ramas drept un simbol a iluminarii spirituale.

 
 
 Carpenul
Simbol al statorniciei , carpenul era inzestrat potrivit sistemului de vindecare a plantelor al englezului Edward Bach , cu calitatea de a alunga oboseala si epuizarea psihica.


Evenimente si traditii din luna iunie

- 1 iunie – Ziua internationala a copilului.
- 1 iunie – “Ziua Madaraka” , aniversarea independentei Keniei .
- 6 iunie – Ziua drapelului in Suedia.
- 6 iunie – “Ziua Z” , ziua debarcarii trupelor aliate in Normandia in anul 1944.
- 12 iunie – Ziua independentei in Filipine.
- 13 iunie – Ziua aniversarii Sfantului Antoniu din Padua.
- 14 iunie – Ziua drapelului in SUA
- 15 iunie –Ziua drapelului in Danemarca
- 20 iunie – Ziua drapelului in Argentina.
- 20 iunie – Ziua martirilor in Eritreea
- 22-23iunie – Solstitiul de vara in emisfera nordica , solstitiul de iarna in emisfera sudica.
- 24 iunie – Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – Sanzienele.
- 26 iunie – Ziua drapelului in Romania.
- 29 iunie – Sfintii Petru si Pavel .


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!