LA MULTI ANI OVIDIU HOMORODEAN !

 

OVIDIU HOMORODEAN


S-a nascut la 25 August 1987, Orastie, Hunedoara, Romania.

 Este un interpret de valoare al muzicii populare romanesti.
Ovidiu provine dintr-o familie iubitoare de folclor, o familie în care doineste frumosul si buna dispozitie, unde muzica si în general arta sunt puse la loc de cinste. Ovidiu a mostenit dragostea pentru folclor de la parinti, înca de mic a fost pasionat de muzica. A început sa cânte la vârsta de 16 ani, sub îndrumarea regretatei Ileana Rus, iar mai apoi, Mariana Anghel si profesorul Gavril Prunoiu i-au îndrumat pasii în arta muzicala, studiind canto popular în cadrul scolii Populare de Arta din Deva. Acest lucru i-a permis lui Ovidiu sa realizeze ca muzica populara este mai aproape de sufletul lui si ca, în cântecul si versul popular se regaseste mult mai usor.
În anul 2002, Ovidiu participa la primul concurs de muzica populara ” Felician Farcasu ” de la Brad jud. Hunedoara, unde obtine locul I, iar în anul 2003 , participa la concursul Mostenitorii din cadrul emisiunii Tezaur Folcloric, câstigând deasemenea locul I. De aici, acesta începe o colaborare cu emisiunea Tezaur Folcloric, realizata de Marioara Murarescu, iar de atunci si pâna în prezent, drumul lui Ovidiu în cariera muzicala cunoaste un progres remarcabil. A început o colaborare frumoasa si cu emisiunea „O vedeta populara” realizata de Elise Stan, si cu multe alte televiziuni de folclor si nu numai.
În ciuda faptului ca Ovidiu dispune de foarte putin timp liber, a cautat mereu sa fie cât mai aproape de muzica populara, îmbinând armonios viata profesionala cu cea de artist. S-a remarcat intotdeauna prin maiestrie si forta interpretativa, privind intotdeauna cu seriozitate aparitiile scenice. De-a lungul timpului, Ovidiu a fost remarcat de nume mari ale folclorului românesc si de specialiati, al caror cuvânt au influentat pozitiv cariera sa artistica: Marioara Murarescu, Elise Stan, Eugenia Florea.





Prezentare Eugenia Florea

Ovidiu Homorodean - un tanar a carui valoare ca interpret de cantec popular a devenit o certitudine. Care sunt calitatile ce-l sustin in plan artistic? Un glas frumos timbrat, muzicalitate, sensibilitate, dar si o profunda seriozitate si preocupare in alcatuirea unui repertoriu autentic. Desi tanar, Ovidiu Homorodean este deja o prezenta activa pe scene de concert din intreaga tara, in emisiuni de radio si televiziune asa incat pentru publicul meloman al genului a devenit un interpret cunoscut si apreciat iar aparitia noului sau CD va fi cu siguranta o bucurie de suflet.
Prin cantecele inregistrate Ovidiu invita ascultatorul in universul muzical al zonei natale - Orastie - Hunedoara - o zona recunoscuta prin unicitatea melosului, prin bogatia si diversitatea genurilor.Valoarea CD-ului reiese tocmai din repertoriul ales, amprenta personalitatii artistice a interpretului facandu-se simtita in fiecare cantec dar si prin acompaniamentul traditional, specific zonal conferit de formatia instrumentala condusa de Ionel Coza. Albumul este asadar o reusita pentru Ovidiu Homorodean, o implinire in cariera sa artistica iar pentru cei care indragesc si respecta traditiile de cantec popular o bucurie si o certitudine a continuitatii lor prin tanara generatie.
Este Ovidiu Homorodean un nume de viitor pentru cantecul romanesc!

Eugenia Florea - Etnomuzicolog






Prezentare Elise Stan

Chiar daca pleci departe de casa parinteasca, de locurile natale, sufletul ramane intr-un singur loc, acela in care esti tu insuti, al tau si al celor din care te tragi. Intre aceste doua meridiane se afla esenta divina picurata in unda de cant pe care i-a daruit-o Dumnezeu tanarului interpret de pe meleaguri hunedorene, Ovidiu Homorodean.
Din unghi sonor, epurat de vizual, se impune o evaluare mai profunda a interpretului de folclor. Se poate intampla ca imaginea sa ne fure uneori si sunetul sa treaca in plan secund. De aceea trebuie sa privim cu luare aminte, cu grija, pentru a nu se decalibra si a strica linia sonora, care, de multe ori, rezoneaza surd si opac, dar de cele mai multe ori straluceste. In acest sens aparitia unui compact disc este varianta optima in care vocea interpretului este pusa in valoare, nu doar imaginea sa. Casa de Productie "Ijac Music Production" a domnului Daniel Ijac, un om minunat care a inteles ca menirea sa este aceea de a sprijini tinerele talente sa-si faureasca un drum in arta, ne propune acum un compact disc foarte valoros cu mai multe cantece interpretate de Ovidiu Homorodean, unul dintre cei mai valorosi interpreti de muzica populara din generatia lui, impresionand prin exceptionalul sau repertoriu si bogatia de culori a timbrului sau vocal si a frazarii muzicale.
Prin unele laturi ale sale, repertoriul lui Ovidiu Homorodean, propus pe acest CD, reuseste sa estompeze tipatoarea falsitate a textelor pe care, din pacate, le mai intalnim astazi la unii interpreti de muzica populara. Alternanta ritmurilor, miscarilor si a diversitatilor tonale, cu pastrarea prospetimii vocale, ii asigura lui Ovidiu Homorodean maxima cota valorica in interpretarea cantecului hunedorean. O voce fara artificii care domina discursul muzical, iata care este cheia succesului acestui tanar. Nu trebuie insa uitat niciun moment ca fundamentele lui vocale au pornit de la o baza solida, aceea a taranului roman, viguros si sensibil in acelasi timp. Asa se explica faptul ca Ovidiu Homorodean este stapan pe orice poti cere de la o voce tipic taraneasca, in sensul bun al cuvantului: barbatie si noblete, putere si profunzime,caldura si stralucire, naturalete.
Cum am mai spus deja, Casa de Discuri "Ijac Music Production" a realizat de-a lungul anilor multe albume cu tineri solisti de muzica populara. Si de aceasta data ne atrage atentia asupra unui interpret tanar aflat intr-o evolutie deosebita in plan artistic. Glasul sau cald, flexibil, cu o frazare supla si o expresivitate aparte, aparitia sa eleganta si charismatica, miscarea scenica perfect adecvata momentului, paleta diversa si incarcatura emotionala a repertoriului sau, confera forta si relief cantecelor sale care capteaza permanent si reusesc sa focalizeze atentia in orice clipa. Pe CD-ul de fata sunt incluse 15 cantece de factura diferita. Printre ele se afla si un cantec din repertoriul regretatei interprete hunedorene, Ileana Rus, "Peste sat trece un nor", precum si binecunoscuta piesa "Lae Chioru" pe care Ovidiu o interpreteaza cu multa sensibilitate, dandu-i o culoare noua.
Acompaniamentul orchestral are totdeauna o importanta covarsitoare in reusita unor inregistrari. De aceea se cuvine sa felicitam aici pe cei care au asigurat suportul armonic al cantecelor lui Ovidiu Homorodean, fara de care, acestea nu ar fi avut aceeasi stralucire: Taraful "Doina Crisului" din Brad, condus cu profesionalism de profesorul Ionel Coza, apreciat taragotist, cel care a semnat si orchestratiile pieselor inserate pe acest compact disc.
Eliberata de trucuri artificiale, contrafacute, stiinta frazarii lui Ovidiu Homorodean apare evidenta pe tot parcursul interpretarii. Cu o voce placuta, neobosita si plina de nuantari dinamice, o voce tonica si proaspata care suna profund, amplu, fara impuritati, o voce de o rara bogatie timbrala si expresiva, cu o foarte buna proiectie a sunetului si cu o respiratie de exceptie, Ovidiu Homorodean priveste cu maxima seriozitate carierea sa artistica, fiind foarte receptiv la sfaturile care i se dau pe linie de profesie.
Tinerii nostri interpreti ar trebui sa traga multe invataminte din stilul neaos, curat, din tehnica simpla dar sigura, desavarsita, a cantecului traditional.
Cantatul ar trebui sa fie o placere, nu un chin. Fiecare cuvant este important, mesajul pe care-l transmiti publicului. In aceasta meserie n-ar trebui sa existe "asa si asa". Acuratetea tonala, stilul, interpretarea, repertoriul, totul trebuie sa fie bine pus la punct, iar vocea sa iasa cu placere si sa faca placere celor care o asculta. Este o meserie frumoasa.

Elise Stan - Etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Romana

 



 

Prezentare Marioara Murarescu
Multe am mai vazut si multe am invatat in atatia ani de munca redactionala si mai
ales in timpul concertelor si spectacolelor "Tezaur Folcloric" ... Am urmarit atatea destine atatia interpreti ... de la emotiile debutului si pana la acea siguranta pe care ti-o da succesul si dragostea publicului. De fiecare data mi-am dat seama ca este foarte important darul acela de la Dumnezeu, darul cu care fiecare om vine pe lume, este important talentul dar mare importanta are si mediul in care un interpret creste, familia, scoala ... am vazut de atatea ori parintii insotindu-si copiii in concursuri si festivaluri folclorice am vazut dascali cu aleasa vocatie, am vazut zambetul si lacrima lor de bucurie. Ascult acum noile inregistrari ale lui Ovidiu Homorodean si privesc cu ochii inimii un copil din Orastie care in 2003 participa la festivalul concurs "Felician Farcasiu" la Brad.
Prea tanar pentru glasul plin, frumos timbrat, prea emotionat pentru a-si pune in valoare zambetul frumos. Juriul i-a acordat marele premiu si de atunci din 2003 Ovidiu si-a luat zborul. A evoluat frumos, a avut sansa de a se forma ca artist in acea lume speciala care exista dintotdeauna in zona Hunedoarei. Generatii de interpreti s-au format si se formeaza acolo firesc ... amintiti-va de inegalabilul Dragan Muntean, de Mariana Anghel si Mariana Deac, de acei instrumentisti de clasa grupati in celebrele tarafuri din zona.
In 2003 in concursul "Tezaur Folcloric - Mostenitorii", Ovidiu a facut echipa excelenta cu Alisa Toma si Ovidiu Olari obtinand ropote de aplauze si punctaj maxim nu doar pentru calitatile vocale, repertoriu si tinuta scenica, dar si pentru cunostintele teoretice expuse frumos si elegant, cu convingere si dragoste pentru meleagurile natale.
Iata ca pentru Ovidiu a trecut vremea concursurilor si avem deja certitudini. O certitudine este si acest al doilea CD pe care acum il supune atentiei iubitorilor de folclor. Un manunchi de melodii alese cu grija, purtand vorbe frumoase ... vorbele aduna in cantec multa iubire ... iubire pentru drumurile dese "Din Romos la Orastie", pentru sfaturile si stradaniile parintilor pentru comorile pastrate de bunici in lada de zestre. Cu zambetul lui luminos si plin de tinerete, cu glasul lui din ce in ce mai generos, Ovidiu are acum un loc aparte in concerte si spectacole ... l-am admirat de atatea ori alaturi de Ciprian Roman impreuna cu care a realizat momente excelente bucurandu-se de sustinerea cunoscutei formatii "Doina Crisului" din Brad condusa de prof. Ionel Coza. De fapt impreuna cu acesti minunati instrumentisti a realizat si inregistrarile pentru acest CD. Revin la gandurile de inceput: are talent Ovidiu, i-a dat Dumnezeu glas si e baiat frumos, dar important pentru drumul lui a fost si este felul in care s-a format ... grija si ocrotirea mamei al carei chip il mosteneste, exigenta tatalui, mare iubitor de cantec, artistii pe care i-a avut drept model, sfaturile unui dascal ca Gavril Prunoiu si nu in ultimul rand, faptul ca de mic a ajuns sa faca parte din familia Tezaurului Folcloric. Absolvent al Facultatii de Administratie si Afaceri din cadrul Universitatii din Bucuresti,Ovidiu s-a inscris la master si cu siguranta va merge mai departe. Cu mana pe inima pot sa spun ca e un copil bun Ovidiu al nostru ... un copil bun cu mult noroc.

Marioara Murarescu - Realizator de emisiuni la Televiziunea Romana

 Sursa textului : http://www.ovidiuhomorodean.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!