~ Povestea ABBA ~


     Povestea ABBA a inceput in iunie 1966, cand Bjorn Ulvaeus si Benny Andersson s-au intalnit absolut intamplator si au decis sa colaboreze. Fiecare facea parte dintr-o formatie, foarte populare la vremea aceea in Suedia.
In 1967, cei doi au scos pe piata prima melodie, care le-a si dat impulsul de care aveau nevoie pentru a forma o trupa.
Daca la inceput formatia ii avea in componenta doar pe cei doi amici, Benny si Bjorn, peste scurt timp au aparut si fetele care au ajutat la succesul international. Cine n-a auzit macar odata in viata de ABBA? Si cine n-a fredonat versuri precum “Mamma Mia, Here I go again”? Indubitabil, cei patru si-au facut un nume care are ecou si astazi pe buzele tuturor, de la bunici la nepoti.

Dupa ce le-au intalnit pe Agnetha Faltskog și Anni-Frid Lyngstad (care initial faceau backing-vocal), grupul a inceput sa prinda viata. Cvartetul ABBA a rezistat din 1972 pana la finele anului 1982.
Si-au croit numele din initialele prenumelor fiecaruia. In cei 10 ani in care au revolutionat muzica pop, grupul a vandut peste 370 de milioane de inregistrari, fiind prima trupa pop care a uimit melomanii englezi, public greu de cucerit, de altfel.
In forma finala, cei patru cantareti apar sub numele de ABBA abia in 1971, cand au concurat la selectiile suedeze pentru Eurovision, cu melodia Ring-Ring. Clasata pe locul 3, melodia a devenit hit atat in tara cat si in cateva state europene.
In 1975 grupul a inregistrat trei hit-uri care si astazi se mentin in topuri: “I do, I do”, “S.O.S”, “Mamma Mia”.
ABBA cucereste si Australia, ocupand locul 1 timp de mai multe luni. Pelicula “ABBA – THE MOVIE”, realizata in timpul turneului din Australia, este si astazi cel mai vizionat film, cu 54% de spectatori din intreaga populatie.

In 1976 ABBA a devenit una dintre cele cunoscute formatii din lume. Pe cel de-al 4-lea album, Arrival, apar hiturile “Fernando”, “Dancing Queen”, “Money, money, money”, Knowing me, knowing you”.
Succesul trupei a adus in economia suedeza venituri mai mari decat concernul VOLVO.

In 1978, trupa sustine o campanie promotionala in S.U.A., unde melodia “Take a chance on me” s-a clasat pe locul 3. Ulterior lanseaza si cel de-al saselea album, “Voulez-Vous”, care intruneste alte hit-uri, precum “I Have A Dream” și “Chiquitita”.
Spre sfarsitul anului 1979 apare si compilatia GREATEST HITS – volumul 2, care devine un mare succes international.
In 1980, in Japonia, trupa sustine ultimul concert live. Acesta avea sa fie si inceputul sfarsitului. Doi ani mai tarziu, grupul decide sa ia o pauza.

Agnetha și Frida și-au incercat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au retras ca autori. Chiar si dupa despartirea lor, albumele s-au vandut foarte bine.
S-a spus ca succesul incredibil pe care band-ul l-a inregistrat a dus si la destramarea lui.

Esecul parca ii urmareste si in viata intima. In 1972, Bjorn si Agnetha se casatoresc, dar divorteaza in 1979. 1978, Benny si Frida decid sa isi uneasca destinele, pentru ca trei ani mai tarziu sa divorteze. Se pare ca motivul principal al destramarii celor doua cupluri a constat in ambitia fetelor de a canta singure.
Fara indoiala, ABBA este unul dintre cele mai emblematice nume pentru stilul de muzica pop, dovada stand in trainicia pieselor pe care si astazi le ascultam.
Se spune ca ABBA a reinventat carisma prin naturaletea aparte a solistilor si perfectiunea acordurilor distinctive. Nu putine au fost trupele care au incercat sa copieze stilul ABBA, insa niciunul nu a reusit sa readuca acea sclipire in muzica pop.

Sursa : http://utv.ro/varia/biografie-abba/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!