~ You remember ? - CLIFF RICHARD ? ~


Cliff Richard, pe numele adevarat Harry Rodger Webb, s-a nascut pe 14 octombrie 1940 in India. Provine dintr-o familie instarita care in 1947 s-a mutat in Marea Britanie. La doar 17 ani Harry Webb devine pasionat de muzica. Pune bazele mai multor grupuri, iar in 1958 devine liderul trupei de rock and roll numit  The Drifters – o simpla coincidenta de nume cu grupul american. Cantaretul a parasit  repede grupul iar pe 24 iulie 1958 intra pentru prima data intr-un studio de inregistrari. Prima piesa lansata, "Move It", a ajuns pe locul doi in Marea Britanie…. John Lennon considerand ca aceasta este prima piesa rock englezeasca. La inceputul carierei Cliff Richard a fost considerat echivalentul britanic al lui Elvis, ceea ce a facut ca artistul sa imite stilul regelui. La inceputul lui 1959 fosta trupa a lui Cliff Richard a inceput sa il acompanieze la inregistrari, fiind nevoita sa isi schimbe numele in The Shadows. La inceputul anilor 60 colaborarile dintre Cliff Richard si trupa The Shadows incep sa se rareasca, in perioada in care Beatles-ii erau in centrul atentie, artistul preferand sa apeleze la o orchestra. Chiar daca se afla in umbra grupului Beatles, Cliff Richard se bucura de un succes suficient pentru a se mentine in clasamentele anilor 60.  Cu toate ca a avut mai multe piesa bine pozitionate in clasamentele internationale, muzicianul nu s-a bucurat de atentia americanilor, asa ca nu a fost considerat ca facand parte din “invazia britanica”.

In 1968 se inscrie, cu piesa "Congratulations", la consursul Eurovision … s-a clasat pe locul doi, dar si in ziua de astazi sunt voci care sustin ca rezultatele oficiale nu au fost corecte, Cliff Richard fiind cel care ar fi trebuit sa castige competitia. In 1976 Cliff Richard se intoarce la statutul de artist rock. In acest an lanseaza albumul “I'm Nearly Famous”, care include controversata si in acelasi timp mult-apreciata piesa  “Devil Woman” dar si balada “Miss You Nights”. Fanii artistului au fost foarte incantati de intoarcerea acestuia la stilul rock… chiar si artisti ca Jimmy Page, Eric Clapton si  Elton John s-au declarat absolut multumiti de sunetul albumului “I'm Nearly Famous”.

In 1979 a aparut “We Don't Talk Anymore”, piesa care l-a transformat pe Cliff Richard in singurul artist care a avut piese in top-ul Hot 100 in anii 80, dar si in cele 3 decenii anterioare.  





In 1980 artistul renunta definitiv la numele de Harry Webb in favoarea celui de Cliff Richard si continua seria albumelor de succes cu “I'm No Hero”, “Wired For Sound”, “Now You See Me, Now You Don't” … si uite asa .. a juns sa aniverseze 25 de ani cariera.
 1987 este anul in care muzicianul si-a lansat cel mai bine vandut album de pana acum…. “Always Guaranteed” a cuprins piesele "My Pretty One" si "Some People". Aniversarea celor 30 de ani de cariera l-a gasit pe Cliff Richard in fruntea clasamentelor cu piesa "Mistletoe and Wine" dar si cu albumul “Private Collection”.
Pe 25 Octombrie 1995 Cliff Richard devine primul artist rock care a primit titlul de SIR. Anul 2002 in gaseste pe Cliff Richard pe locul 56 in clasamentul celor mai apreciati britanici…. Topul a fost facut de BBC in urma voturilor britanicilor. La scurt timp dupa ceast clasament s-a anuntat ca Cliff Richard se afla pe locul intai in ceea ce priveste artistii cu ceve mai mari vanzari din Marea Britanie… pe locul 2 s-au aflat Beatles-ii iar pe 3 Elvis Presley.
Anul acesta Cliff Richard aniverseaza 50 de ani de cariera …. Asa ca pe 15 septembrie a lansat un pachet de colectie ce contine 8 CD-uri numit “And They Said It Wouldn't Last (My 50 Years In Music)”. In urma cu ceva timp artistul a lansat si piesa “Thank you for a Lifetime” dar a declarat ca i-a fost greu sa aleaga piesa pe care sa o lanseze cu aceasta ocazie.
Cliff Richard … un mare cantaret, actor si om de afaceri. De la sfarsitul anilor 50 artistul se gaseste in clasamente. In cei 50 de ani de cariera Cliff Richard a lansat peste 120 de piese si albume care au ajuns pe primele locuri ale clasamnetelor … aceasta cifta impresionanta ii aduce si titlul de artistul cu cel mai mare success in clasamente, fiind egalat doar de Elvis Presley. Tot Cliff Richard este singurul muzician care a intrat in clasamentele muzicale din Marea Briatanie din anii 50 pana in 2000.
Cliff Richard a vandut pana acum peste 250 de milioane de albume si a primit numeroase premii. In 1995 a fost primul artist rock care a primit titlul de SIR ... si inca ceva … in cei 50 de ani de cariera s-a aflat in clasamentul britanic timp de 1 983 de saptamani ... fiind depasit doar pe Elvis. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

" In Bratul tau "

Curmal (Phoenix dactylifera)

NE PASA !!!!!!!